Woningcorporaties en projectontwikkelaars moeten vanaf 1 juli 2018 verplicht nieuwbouwwijken gasloos bouwen. Dat betekent dat de komende jaren honderdduizenden nieuwe woningen gebouwd moeten worden zónder gasaansluiting. Kan dat wel? En hoe dan? 

Bouwsector draait 180 graden door verbod gasaansluiting

Een woning aansluiten op het gasnet was geen voorheen geen optie, maar een verplichting. Dat verandert dit jaar. Per 1 juli zelfs. Het wordt dan zelfs een verplichting om woningen zónder gasaansluiting te bouwen. De bouw van woning draait dus 180 graden om op zeer korte termijn. Dat klinkt bijna onmogelijk. Toch?

Niet helemaal. Sinds 2017 zijn al heel veel woningen standaard gasloos gebouwd. De nieuwbouwwoningen worden voorzien van veel betere isolatie, vloerverwarming en een warmtepomp in plaats van een cv-ketel.

Drie alternatieven voor gas

Er bestaan vooralsnog drie manieren om woningen gasvrij te maken. De eerste is een lucht-water warmtepomp. Deze onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare warmte om de woning te verwarmen.

De tweede optie is een warmtepomp die haar warmte uit de grond haalt. Dit is een grondgebonden warmtepomp. Deze is overigens alleen rendabel bij erg goed geïsoleerde woningen.

De derde optie is om woningen aan te sluiten op een bestaand warmtenet van de gemeente.
Niet iedere gemeente heeft echter een warmtenet en niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Op sommige locaties veroorzaken lucht-warmtepompen ook geluidsoverlast. En er zijn ook plekken waar geen aardwarmte gewonnen mag worden, zoals in gebieden waar waterwinning plaatsvindt. Het is dus even zoeken naar de juiste oplossing per woning.

Hoe vaker we gasloos bouwen, hoe sneller de prijs daalt

Een keerzijde aan gasloze nieuwbouwwoningen is dat de huizen duurder worden. Maar dan hebben we het wel over bedragen van ongeveer 5000 euro extra. Dankzij de industrialisering van het proces wordt ook duurzaam bouwen goedkoper. Doordat we steeds vaker gasloos gaan bouwen, daalt de prijs voor de consument vanzelf.

Door het komend verbod op nieuwe gasaansluitingen per 1 juli, wordt gasvrij bouwen de norm in Nederland. En misschien, heel misschien vragen we ons over een aantal jaar al af waarom we nog zo lang onze woningen verwarmden met gas…

Bron: de Volkskrant, Technische Unie